Home » Verhaaltjes sommen

Hoe maak je verhaaltjes sommen?

Veel kinderen vinden het moeilijk: verhaaltjes  of redactie sommen. Wat deze sommen zo lastig maakt, is dat de opgave "verpakt" zit in een tekst of verhaaltje. Uit dit verhaaltje moet je kind dan zelf opmaken wat er van hem gevraagd wordt, welke informatie daarvoor relevant is en welke som het daarvoor moet uitrekenen.

 

Een voorbeeld van een verhaaltjes - of redactie som is:

"Piet heeft 9 appels. Hij wil deze verdelen tussen hemzelf en twee vrienden. Hoeveel appels krijgt ieder?"

 

Maar het kan ook veel ingewikkelder. In groep 7 en 8 moet je kind sommen maken met veel langere teksten-waar ook veel informatie in staat die het helemaal niet nodig is voor het oplossen van de som- grafieken, tabellen en opdrachten met deelopgaven, waarbij je een antwoord van een vorige som nodig hebt om de nieuwe opgave te kunnen maken.

 

Best ingewikkeld, zeker voor kinderen die moeite hebben met lezen, wat chaotisch zijn of moeite hebben om veel verschillende dingen tegelijk te onthouden. Zeker voor deze kinderen is hun kladblok bij het maken van redactiesommen, hun beste vriend. Met kladpapier kun je je gedachten structureren en zo raak je minder snel de draad van het verhaal kwijt. Bij het maken van de Cito-toets is het toegestaan om een (leeg) kladblok erbij te gebruiken. Dus dit is een prima hulpmiddel.

 

Maar als bij alles, ook het werken met kladpapier is een vaardigheid die je moet leren en oefenen. Voor het maken van redactiesommen heb ik een schema gemaakt dat je kan helpen als je hier samen met je kind mee aan de slag wilt. Onder aan de pagina heb ik het schema ook als pdf bestand toegevoegd, zodat je het makkelijk kunt uitprinten. 

Met dit schema leert je kind stap voor stap zijn gedachten uitwerken op het kladpapier en het goede antwoord op de som vinden.

 

Op internet zijn veel sites te vinden met redactiesommen, die je kunt gebruiken. www.redactiesommen.nl vind ik een prettige site. Je kunt hier sommen op het niveau van je kind kiezen en zowel online oefenen als werkbladen uitprinten.

 

Veel succes met oefenen!

Manon

 

Download hier de printversie van het stappenplan

Stappenplan verhaaltjessommen
PDF – 551.7 KB 1019 downloads

Was dit artikel nuttig voor je? Misschien vind je dit dan ook leuk om te lezen:

Reactie plaatsen

Reacties

djill
een jaar geleden

FC Bommel speelt 34 wedstrijden.
De verhouding gewonnen wedstrijden : niet gewonnen wedstrijden is 10 : 7.
1 op de 5 gewonnen wedstrijden wordt met 4 of meer doelpunten verschil gewonnen.

Hoeveel wedstrijden wint FC Bommel met 4 of meer doelpunten verschil?

Ching
een jaar geleden

Als de schaduw van een stok 140 centimeter is en de stok zelf 100 centimeter lang is. Hoelang is de stok als de schaduw 100 centimeter is?

Maruja
een jaar geleden

Dear Laguna